Japansk Spisshund

Den japanske spisshunden er nok forholdsvis liten, men det er en robust hund som er lett å oppdra. Også med denne rasen bør man starte med innlæring tidlig, for den er svært lærenem på valpestadiet. Den tidlige innlæringen bør ha preg av lek, selv om klare grenser tidlig skal settes opp.

En japansk spisshund stiller ingen spesielle krav til omgivelsene, den tilpasser seg et liv i både byleilighet og som gårdshund på landet. Aktivisering og mosjon kan også avpasses den enkelte eiers forutsetning, men det er likevel en fordel om hunden får utfolde seg både fysisk og mentalt med jevne mellomrom. Hunden vil sette pris på turer i skog og mark, uansett vær. Den er ikke kjent for å streife.

Det som har mest å si for trivselen til en japansk spisshund, er at den får være sammen med familien så mye som mulig. Hunden er våken og opplagt og ønsker mer enn noe å få være med der det skjer. Den kan fint klare å være alene noen timer, men når eieren kommer hjem, kan den holde danseoppvisning i ren glede.

Den japanske spisshunden liker å være sammen med barn, dersom de behandler den pent. Men den blir fort skeptisk hvis den blir utsatt for noe den ikke liker.

Den japanske spisshunden er ganske vaktsom, og den bjeffer gjerne når den hører eller ser noe spennende. For å unngå overdreven bjeffing bør tendensen dempes alt fra valpestadiet. Det viktigste er at man unngår å stresse hunden, for eksempel gjennom barns ukontrollerte lek. hvis omgivelsene er rolige og harmoniske, smitter det lett over på hunden.

Pelsen på en japansk spisshund er skittavstøtende, og dermed mer lettstelt enn mange tror. Hunden kan holde seg ren og hvit i måneder uten bading dersom man gir den en skikkelig gjennomgreiing med kam og børste en gang i uken. Hvis man skal stille ut sin hund, bør man bade og børste oftere. En velstelt japaner er en fryd for øye, en skitten og ustelt hund er et sørgelig syn.

Japansk Spisshund er både robust og allsidig, og både lydighet og agility er aktiviteter hunden egner seg veldig godt til.

Rasebeskrivelse for Japansk Spisshund (Nihon Supittsu)

Opprinnelsesland/hjemland: Japan.
Helhetsinntrykk: Dekket med mye hvit pels, spisst snuteparti, trekantede opprettstående ører, og busket hale over ryggen. Sterk og avbalansert, harmonisk, temperamentsfull og verdig, uttrykker eleganse.
Viktige proporsjoner: Mankehøye: kroppslengde = 10:11.
Adferd/temperament: Intelligent, glad, ivrig. Skal ikke være bråkete.
Hode: Størrelsen i harmoni med kroppen, moderat bredt og avrundet.
Skalle: Bakre delen bredest. Moderat utviklet panne.
Stopp: Markert.
Nesebrusk: Liten, rund og sort.
Snuteparti: Spisst, snutespissen lett avrundet og avbalansert.
Lepper: Stramme, sort foretrekkes.
Kjever/tenner: Hvite og sterke. Saksebitt.
Øyne: Moderat store, mandelformede, lett skråstilte, mørke. Sorte øyelokksrender.
Ører: Høyt ansatte, små, trekantede. Opprettstående, rettet forover og ikke for vidstilte.
Hals: Moderat lengde, muskuløs.
Forlemmer:
Skulder: Skråstilt.
Albue: Godt tilliggende.
Underarm: Rett.
Poter: Kattepoter. Tykke tredeputer. Ønskelig med sorte tredeputer og klør.
Kropp:
Manke: Markert.
Rygg: Rett og kort.
Lend: Bred.
Bryst: Bred og dypt, godt hvelvede ribben.
Underlinje/buk: Godt opptrukket.
Hale: Høyt ansatt, moderat lengde. Bæres over ryggen.
Baklemmer:
Helhetsinntrykk: Muskuløse.
Knær: Moderat vinklet.
Haser: Moderat vinklet.
Poter: Som forpotene.
Bevegelser: Raske og effektive.
Pels:
Hårlag: Rett og utstående dekkpels. Kort, bløt og tett underull. Kort pels på ansiktet, ørene, forsiden av forbena og nedenfor hasene. Resten dekket av rikelig lang pels, spesielt fra nakken til skuldrene, brystet dekket med vakker krave. Halen har langt og rikelig beheng.
Farge: Ren hvit.
Størrelse og vegt:
Mankhøyde: Hannhunder: 30-38 cm, Tisper litt mindre enn hannhunder.
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.
– Over- eller underbitt
– Hardt ringlet hale
– Sky, bråkete
Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.
– Hengende ører
– Hale ikke båret over ryggen
OBS Hannhunder skal ha to normalt utvinklede testikler på normal plass.